‘WAT IS EEN GEHEUGENKOFFER?
Een Geheugenkoffer is een klein koffertje boordevol met producten die positieve herinneringen zullen oproepen en een dialoog op gang gaan brengen.
“Iedereen maakt een levensreis’
Een leven lang bouw je herinneringen op die vaak warme en mooie gevoelens teweeg kunnen brengen.
Vanaf kinds af aan wordt dit op geslagen in je lange termijn geheugen.
Herinneringen aan school, eerste liefdes, zwemles, huwelijk, vakanties, tv-series & films, liedjes, nieuwsfeiten en gebeurtenissen maar ook werk en hobby’s. Het kan van alles zijn.
Soms zie je het voor je, soms ruik of proef je het en soms kun je het zelf horen via een schelp aan je oor.
Herinneringen ophalen via je zintuigen, iedereen heeft ze en kan dit!
5 BASIS ZINTUIGEN
Via de 5 basis zintuigen als zien, voelen, horen, ruiken en proeven naar samen praten……..hoe leuk, fijn en mooi kan dit zijn!
Wij kunnen door het aanbieden van een koffer vol leuke, herkenbare maar eenvoudige attributen en PRAATplaatjes op een ongedwongen en laagdrempelig wijze de 5 basis zintuigen prikkelen en het lange termijn geheugen stimuleren en activeren.
Hiermee zullen gesprekken tot stand komen tussen mensen met geheugen problemen en hun familie, vrienden, mantelzorgers, bezoekers en of zorgondersteuners.
SCHAT VOL HERINNERINGEN ….
Informeer door middel van het gebruik van de attributen, de PRAATplaatjes set of eigen fotoalbum uit de koffer naar zijn of haar connectie hierin met familieleden en belangrijke personen in het leven van de personen met een geheugenprobleem.
Bekijk samen het kleine fotoalbum met persoonlijke foto’s uit de koffer en laat de persoon vertellen, stel vragen hierover, kies telkens een leuke invalshoek.
Vraag bijvoorbeeld ook via de vele attributen en de praatplaatjes set of ze het herkennen, gebruikt hebben, met wie, hoe en waar, is er een droom nageleefd? Vraag rustig, oprecht, laat ze even denken, help een handje en neem echt de tijd en heb geduld.
Maak samen nog eens de gebaren of houdingen van bekende personen, zing samen liedjes van tv-series of bekende artiesten van vroeger. Kijk samen naar de foto’s in de praatplaatjes set om oude ambachten, hobby’s of sferen her te beleven of ruik in de potjes naar oude bekende geuren, Eau de Cologne 4711, koffiebonen, boenwas, groene zeep, rozenblaadjes, … een schat vol waardevolle herinneringen.
Kortom, gebruik je fantasie en bedenk… alles is goed!
“Door zijn eenvoud is het toegankelijk en toepasbaar voor iedereen, daarom steun ik het van harte!”
“Als Casemanager/Dementie consulent bij Careyn in Utrecht en eigenaar van ASZorg,( thema coaching- & trainings programma’s ‘omgaan met dementie voor professionals’) , ben ik dagelijks betrokken bij mensen met dementie en mantelzorg.
Ik steun als Ambassadeur van de stichting Geluksmomenten hierom van harte het zintuigelijke Geheugenkoffer project. Door zijn eenvoud is het toegankelijk en toepasbaar voor iedereen. De persoonlijke herinneringen die het oproept bij mensen met dementie zijn zeer positief en waardevol.
De Geheugenkoffer bezorgd hen mooie momenten uit hun eigen verleden omdat het aansluit bij wie ze zijn en dat cultuur sensitief. Als casemanager raad ik iedereen aan om deze Geheugenkoffer vol geluksmomenten in te zetten en te gaan gebruiken. Ook door ASZorg wordt de koffer succesvol ingezet bij coaching en trainingen.
Het heeft zich al bewezen in de praktijk bij dagbestedingen, senioren woonvormen en in de thuissituatie.”
Albert Schuurmans – Ambassadeur stichting Geluksmomenten
Casemanager dementie/dementie consulent Careyn regio Utrecht, eigenaar ASZorg – training & coaching.
EEN GEHEUGENKOFFER DRAAGT (ABSOLUUT) BIJ AAN:
Gezellige, ontspannen momenten en onderonsjes.
Een gelijkwaardig gesprek tussen personen met geheugenproblemen en zijn of haar dierbare, familie, vrienden, mantelzorgers of zorgondersteuners.
Het vergroten van eigenwaarde en zelfvertrouwen door de persoon met geheugen problemen ertoe te laten doen
Behoud van identiteit van de persoon met geheugenproblemen
Kennis voor de zorgondersteuners om hun cliënten met geheugen problemen beter te leren kennen voor mensgerichte zorg.
Dit is ‘Klein Geluk’!
VOOR WIE?
Onze Geheugenkoffer, boordevol met praatplaatjes en attributen uit het verleden, is met name bedoeld voor familie, mantelzorgers en verzorgenden om samen met mensen met geheugenproblemen zoals dementie of NAH mooie momenten te beleven.
Onze visie is dat we op eenvoudige wijze en met laagdrempelige middelen bijzondere geluksmomenten kunnen realiseren die bij iedereen een glimlach of een traan te weeg brengen. Deze geluksmomenten zullen belangrijke en mooie herinneringen blijven oproepen bij de mantelzorger(s).
Dit kan zijn voor dierbare(n) die nog thuis wonen(extramuraal) of in het verpleeg- of verzorgingshuis ( intramuraal)
Tevens kunnen we voor de professionele (thuis)zorg een speciale Geheugenkoffer leveren die bijvoorbeeld ingezet kan worden bij casemanagement, in de thuiszorg, bij de dagbesteding of de huiskamers.
Sapperdeflap!
WAT ZIT ER IN?
Een koffer vol met geheugen attributen om te herkennen, te voelen en te ruiken waarover dan samen herinneringen opgehaald kunnen worden. Een aantal attributen zijn o.a; diverse potjes met de geuren zoals van boenwas, groene zeep, koffiebonen, droppoeder, rozenblaadjes, lavendel, speculaaskruiden etc.
Maar ook een 4711 Eau de Cologne doekjes, plukje schapenvacht, een streng katoendraden, een zacht zijden doekje, een ouderwets schuursponsje, een zachte vogelveer voor strelingen, ouderwets zouthout, een bout + moer, een ballon + rijst en een Mikado doosje voor de beweging en de fijne motoriek, stukje leer etc.
Er zit ook een klein fotoalbumpje in met het advies om hierin eigen persoonlijke en positieve foto’s in te doen die belangrijk zijn en helpen bij het herinneringen van kinderen en kleinkinderen of leuke vakanties met z’n allen. Het album kan steeds gevuld worden met nieuwe foto’s.
Daarnaast adviseren wij om zelf 2 a 3 eigen persoonlijke spullen toe te voegen zoals bijvoorbeeld een bril, een pijp, een pen, een klein autootje, een bidsnoer, een kruisje aan een kettinkje, een haarspeld of een broche.
In ieder geval iets wat direct zal leiden tot een positief gesprek.
BEWEGEN IS BELANGRIJK!
FIJNE MOTORIEK
Naar mate men ouder wordt komen de gebreken luid het spreekwoord en daar zit een kern van waarheid in. Men wordt strammer en ook de ‘fijne motoriek’ kan afnemen. Dit komt ook vaker voor bij mensen met dementie.
In de Geheugenkoffer zitten een paar artikellen waar men de ‘fijne motoriek’ mee kan oefenen.
We hebben er een MIKADO spel ingedaan, een bout en moertje om los en vast te schroeven, wasknijpers die men op een pen kan verplaatsen en een zakdoek waar een knoop in zit( tip om iets te onthouden)
Maar je kunt met de zakdoek of theedoek ook een andere oefening doen, zie filmpje!
Veel plezier 🙂
Videobron: FitaVie.nl
HOE TE GEBRUIKEN?
Bij elk product of plaatje kunnen meerdere vragen bedacht kunnen worden, algemene vragen, open vragen, meerdere vragen per plaatje, persoonlijke vragen etc. Want bedenk alles is goed!
Bij de geuren; o.a. boenwas( meubels poetsen vroeger?) , groene zeep( deden jullie de grote voorjaars schoonmaak?) , koffie bonen ( zelf bonen malen thuis? ) rozenblaadjes( tussen het beddengoed? ) , droppoeder( Ken je nog snoep van vroeger?) , speculaaskruiden( bakte jullie taarten en koek thuis?) etc.
U zou als voorbeeld over de koffie bonen kunnen vragen;
# Ken je deze geur nog van vroeger? # Maalde jullie de bonen ook zelf? # Hoe deden jullie dit? # Waar kocht je deze bonen? ( blijf open maar hele eenvoudige vragen stellen en geef complimenten)
Bij de attributen; o.a. een zakdoek met knoop, knijpers met pen/potlood, mikado, boutje + moertje en de ballon & rijst ( hiermee kun je samen bewegen en de kleine motoriek stimuleren) , schuurspons, schelp( vakanties & hoor de zee) , een steen( waar denk je nu aan ) , veertje, stukje leer en lapje zijde ( laat de stoffen voelen en vraag hierover) U zou als voorbeeld bij Mikado kunnen vragen;
# Speelde jullie spelletjes vroeger? # Welke spelletjes speelde jullie thuis veel? # Met je familie of vrienden? # Was je er goed in? # Ken je dit spelletje, Mikado? # Zullen we dit eens proberen te spelen? ( blijf open maar hele eenvoudige vragen stellen en geef complimenten)
Bij het persoonlijk fotoalbum; Plaats hier eigen persoonlijke foto’s in. Foto’s van vroeger, van school, van vakanties, van het gezin, van hobby’s, van kinderen en kleinkinderen. Alles is goed als het maar positieve herinneringen oproept zodat men erover kan vragen en over kan vertellen.
Bij de PRAATplaatjes; o.a. Pipo de clown, Koos Postuma, een kroontjespen, houten schaatsen, Prinses Juliana, een IJsvogel, Keizerin Sisi etc etc. U zou als voorbeeld bij de TV serie Pipo kunnen vragen;
# Ken je deze TV serie nog? # Weet je nog hoe deze acteur heet? # Keek je er veel naar? # Keken jullie samen? # Ken je nog meer acteurs die erin mee speelde? # Weet je nog wat het liedje was van deze serie? ( blijf open maar hele eenvoudige vragen stellen en geef complimenten)
& de praatPLAATJES set!
Van plaatjes naar praatjes…
Praatplaatjes met onderwerpen en afbeeldingen die teruggaan in de tijd en die aansluiten bij de nog aanwezige belevingswereld van mensen met geheugen problemen.
Deze praatplaatjes zorgen voor een feest van herkenning en geven aanleiding tot gelijkwaardige (groeps) gesprekken.
Elke praatplaat bevat een thema waarbij meerdere vragen bedacht kunnen worden. Zo leveren deze praatplaten een hoop PRAATplezier op.
Alvast veel PRAATplezier gewenst!
GEHEUGENKOFFER CULTUUR SENSITIEF!
Het Nederlandse senioren landschap is divers en veelkleurig. De praatplaatjes set kan aangepast worden met herinneringen uit eigen culturen.
De basis zal bestaan uit PRAATplaatjes die voor alle culturen herkenbaar zijn maar kunnen voorlopig worden aangevuld met herkenbare praatplaatjes in het :
Surinaams
Turks
Indisch
Marokkaans